Question

Difficulty: HardKoşullu Olasılık

Bir EE örnek uzayındaki AA ve BB olayları için

P(B∣A)=23P(B \mid A) = \frac{2}{3}
P(A′∣B′)=35P(A' \mid B') = \frac{3}{5}
P(A∪B)=78P(A \cup B) = \frac{7}{8}

olduğuna göre, P(A∣B′)P(A \mid B') olasılığı kaçtır?

Answer: 0.4

Answer

İstenen olasılık değeri 2/5 (veya 0,4) olarak bulunur.
Koşullu olasılık tanımına göre P(A∣B′)=P(A∩B′)P(B′)P(A \mid B') = \frac{P(A \cap B')}{P(B')} yazılır. Gerekli adımlarla P(B′)=524P(B') = \frac{5}{24} ve P(A∩B′)=P(A)−P(A∩B)=112P(A \cap B') = P(A) - P(A \cap B) = \frac{1}{12} değerleri elde edildikten sonra bu iki değerin oranı 1/125/24=25\frac{1/12}{5/24} = \frac{2}{5} veya 040{}4 sonucunu verir.

Step-by-Step Solution

1
Koşullu olasılık tanımından faydalanarak B olayının tümleyeninin olasılığını bulmak.
P(B′)=524P(B') = \frac{5}{24} ve dolayısıyla P(B)=1924P(B) = \frac{19}{24}
P(A′∣B′)=P(A′∩B′)P(B′)=1−P(A∪B)1−P(B)P(A' \mid B') = \frac{P(A' \cap B')}{P(B')} = \frac{1 - P(A \cup B)}{1 - P(B)} eşitliği kullanılarak P(B′)P(B') elde edilir.
2
Verilen koşullu olasılık ve birleşim formüllerini kullanarak A olayının olasılığını belirlemek.
P(A)=14P(A) = \frac{1}{4} ve P(A∩B)=16P(A \cap B) = \frac{1}{6}
P(B∣A)=P(A∩B)P(A)=23P(B \mid A) = \frac{P(A \cap B)}{P(A)} = \frac{2}{3} bağıntısı kesişimi A cinsinden yazmamızı sağlar. Birleşim formülü P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B) kullanılarak tek bilinmeyenli denklem çözülür.
3
Aranan koşullu olasılık olan P(A∣B′)P(A \mid B') değerini hesaplamak.
P(A∣B′)=25P(A \mid B') = \frac{2}{5} (veya 040{}4)
P(A∣B′)=P(A∩B′)P(B′)=P(A)−P(A∩B)P(B′)P(A \mid B') = \frac{P(A \cap B')}{P(B')} = \frac{P(A) - P(A \cap B)}{P(B')} formülü ile sonuca ulaşılır.

Key Concept

Koşullu olasılık tanımı, birleşim formülü ve De Morgan kurallarının küme kuramsal olarak uygulanması.
Estimated Time:2m 30s
Rate this question